Antioksidan merupakan bahan kimia yang diperlukan tubuh untuk meneutralkan radikal bebas dan mencegah kerosakan yang ditimbulkan oleh radikal bebas terhadap sel normal, protein dan lemak. Radikal bebas merupakan hasil sampingan daripada proses penjanaan tenaga oleh badan kita.
Antioksidan menstabilkan radikal bebas dengan melengkapkan kekurangan elektron yang dimiliki radikal bebas, dan menghambat terjadinya reaksi berantai dari pembentukan radikal bebas. Radikal bebas juga menyebabkan kolesterol LDL menjadi lebih teruk dan menyebabkan kerosakan di merata tempat dalam tubuh kita.
Antioksidan penting untuk kesihatan dengan membersihkan radikal bebas pada aliran darah. Meskipun antioksidan belum terbukti untuk mengubati penyakit , namun kajian telah menunjukkan bahawa antioksidan mampu mencegah penyakit yang berkaitan dengan usia, seperti :
- Kanser
- Penyakit kardiovaskular
- Gangguan kognitif
- Masalah sistem imun badan yang lemah
- Katarak
- Alzheimer
Makanan
Mengandungi Antioksida
Badan kita
menghasilkan antioksida dengan sendirinya, tetapi apabila usia kita meningkat,
kebolehan badan untuk menghasilkan antioksida akan berkurangan. Oleh yang
demikian, kita memerlukan antioksida daripada sumber luaran. Antioksida
terdapat secara semula jadi dalam buah-buahan, sayur-sayuran dan juga
makanan-makanan lain termasuklah kekacang, bijirin, ayam, sesetengah daging dan
ikan. Bahan antioksida termasuklah beta karotena, lutein, likopena (lycopene).
selenium, vitamin C dan vitamin E. Sumber antioksida yang selalu ditemui
adalah:
1. Beta karotena
Beta karotena
adalah prekursor bagi vitamin A (retinol). Ia lazimnya ditemui dalam kebanyakan
makanan yang berwarna oren atau jingga seperti aprikot, lobak merah, labu,
mangga, ubi keledek, dan buah pic. Ia juga terdapat dalam sayur-sayuran berdaun
hijau termasuklah bayam dan brokoli.
2. Lutein
Lutein sering
kali dikaitkan dengan mata yang sihat. Ia terdapat dalam kuantiti yang banyak
dalam sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam, kubis dan kailan. Kombinasi
lutein dengan zeaxantin dan buah bilberi boleh memberi kesan antioksida yang
signifikan. Tambahan lagi, apabila digabungkan dengan vitamin C, kombinasi
antioksida ini telah menunjukkan hasil yang signifikan dalam mengurangkan
risiko mendapat penyakit katarak.
3. Likopena
(Lycopene)
Likopena adalah
antioksida yang efektif yang ditemui dalam betik, jambu batu, tembikai, tomato,
aprikot, limau gedang, dan buah oren.
4. Selenium
Selenium adalah
mineral dan merupakan komponen bagi enzim antioksida. Ia bukanlah nutrient
antioksida. Di kebanyakan negara, tumbuhan makanan seperti nasi dan gandum
merupakan sumber utama. Selenium yang digabung dengan glutathione boleh
menghentikan tumbesaran tumor dan melindungi hati. Sesetengah kacang seperti
kacang Brazil mengandungi kandungan selenium yang tinggi.
5. Vitamin C
Vitamin C, yang
juga dikenali sebagai asid askorbik, merupakan vitamin larut air. Vitamin C
adalah antioksida yang ditemui dalam buah-buahan citrus dan jusnya, bayam,
brokoli, kiwi, strawberi, kranberi, kubis dan lada hijau. Ia juga terdapat
dalam bijirin, daging, ayam, dan ikan. Para penyelidik telah mendapati bahawa
jus kranberi boleh meningkatkan tahap antioksida serta tahap kolesterol baik
dalam darah, maka ia boleh membantu untuk mengurangkan risiko mendapat penyakit
jantung.
6. Vitamin E
Vitamin E yang juga
dikenali sebagai alfa-tokoferol (alpha-tocopherol) dan terdapat dalam pelbagai
jenis minyak termasuklah minyak germa gandum, minyak jagung dan minyak kacang
soya. Ia juga ditemui dalam apricot, brokoli, kekacang, mangga dan
makanan-makanan lain. Peningkatan pengambilan vitamin E boleh membantu untuk
mengurangkan risiko mengalami penyakit Parkinson. Selain itu, kombinasi vitamin
A, vitamin E dan karotenoid boleh menambah baik pertahanan oksida dan sistem
imunisasi. Vitamin E (untuk kumpulan tocotrienol sahaja) juga menunjukkan
aktiviti antikanser PENGEDAR SHAKLEE MALAYSIA
COD MELAKA / AYER KEROH / BANDAR MELAKA
Shaklee Independant Distributor
SHERA :017-2048516
Tiada ulasan:
Catat Ulasan